vrijdag 5 juni 2015

From the Vastland – Kamarikan

Norwegian black metal uit Iran. U hoort het nu ongetwijfeld niet donderen tot in Keulen maar helemaal tot in Berlijn, zo een kleine 700 km verder …

Wat is in godsnaam black metal en vooral waarom maken mensen zo een oprecht donkere, grauwe en blasfemische muziek? (http://nl.wikipedia.org/wiki/Black_metal)

U moet weten dat black metal zijn oorsprong vond in kelders en repetieruimten van kleine en iets minder kleine dorpen en steden in Finland en vooral Noorwegen. Als u ook nog eens weet dat het in deze contreien  drie maanden of meer aardedonker is en er zes maanden per jaar drie meter huizenhoge sneeuw ligt, verstaat u vast wel dat men niet bepaald carnavaleske rumbadeuntjes ten toon gaat spreiden en dat er éénvoudigweg niet veel anders om handen is als men tegen schenen wil schoppen en de maatschappij wil … euhm, veranderen dan black metal te componeren en een occasionele kerk in de fik te steken!

Black metal is een variant op heavy metal die veel rauwer geproduceerd wordt, erg brutaal klinkt met grommende, haast krijsende zang. Thema’s zijn in hoofdzaak de duivel en zijn gehele inboedel. Maar laten we dit vooral niet te serieus nemen en in hoofdzaak proberen onthouden waarom black metalmuzikanten niet bepaald vrolijke Fransen zijn.

En dan komt er een pipo uit Iran op de proppen die dezelfde muziek uitbraakt J Vooreerst dienen we te melden dat het heerschap ondertussen in Noorwegen woont (oh toeval) en net uit een land (Iran) komt waar je net door alle politieke intolerantie en kleingeestigheid voor een extreem muziekgenre gaat kiezen om aan een paar radicale baarden te trekken. (http://www.fromthevastland.com)


Bij een eerste luisterbeurt doen de zes nummers van de tweede cd van Sina (het brein achter het éénmansproject From the Vastland) ons meteen denken aan blackmetalgrootheid Bathory. Ook een éénmansproject, ook uit het land van de fjorden en meren en voorzien van een bijzonder ruwe, brutale, haast helse sound. Sina voegt er nog wat voorspelbare Perzische klanktapijten aan toe en Kees is klaar. U krijgt een black metalplaat op grootmoeders wijze, niet bepaald origineel maar wel fris klinkend!
U vraagt zich ongetwijfeld af waarom we dit kleinood  aangekocht hebben? Gewoon om een muzikant uit Iran die onze steun verdient te steunen. En omdat er in iedere gelijkwaardige collectie wel eens een buitenbeentje mag zitten.

Als u van plan bent om dit jaar één subversief en tegendraads ding te doen, klik dan op onderstaande YouTubelink en luister even naar dit nummer, al was het maar voor één luttel minuutje … J Gewoon doen! Misschien vindt u het zelfs leuk …








Geen opmerkingen:

Een reactie posten