maandag 1 juni 2015

Iendracht Oilsjt back to glory

Onderstaand artikel -dat begint na het logo- schreef ik in 2009 voor Voetbal Magazine. Needless to say werd het niet gepubliceerd wegens de economische crisis. Het onderwerp van het artikel behelst de club van mijn leven: Eendracht Aalst ... het voetbalseizoen waarvoor ik het schreef, zouden we in derde klasse blijven ... het seizoen daarop promoveerden we als kampioen naar tweede klasse (2010-2011) om daar vier seizoenen te kamperen als modale middenmotor om nu -midden 2015- geen licentie te krijgen voor diezelfde tweede klasse ... 

Stadion niet in orde (de staantribune is vervangen door een galatent van de hond zijn kl*^t%n), de schuldenberg is alleen maar gegroeid, jeugdtrainers en spelers zijn niet meer betaald etc. Ik bevind me hedentendage te ver van de club om een gefundeerde mening en een duidelijke kijk op alles te hebben maar someone fucked up en veel visie is er niet ... het moeras dreigt weer voor deze mooie ploeg ... ik wil hier geen kritiek uiten, gewoon mijn liefde tonen ... ook in vierde provinciale of desnoods in de MTSA ... iendracht forever ...


Ik herinner me als de dag van gisteren de eerste keer dat mijn vader me meenam naar het voetbal. Het was in het jaar onzes heeren 1981 en Eendracht Aalst speelde tegen hekkensluiter St-Niklaas -dat met 4-1  in de pan zou gehakt worden- met onder andere drie doelpunten van de wildbesnorde Braziliaan Mammana Neto Salvador, prijsschutter van formaat en een volksheld in het aalsterse.

De zittribune die we een paar minuten voor de aftrap bestegen was nog helemaal opgetrokken uit hout en bovenaan bedekt met golfplaten. In 1984 zou een fikse storm ervoor zorgen dat niet alleen de wedstrijd tegen Overpelt Fabriek (alleen de naam al) met een paar weken zou moeten worden uitgesteld maar ook dat een stuk van het dak uit zijn gebinte werd gerukt en voorzitter Jules Matthijs kon beginnen het plannen van de bouw van een nieuwe betonnen zittribune.



In de aalsterse Bredestraat kon je naast de gebakken ui die je bij een hamburger kreeg ook het gras nog ruiken en voetbal zelf. Want voetbal heeft een geur die je niet noodzakelijk bij FC Barcelona of Liverpool moet gaan opsnuiven. Ook Eendracht Aalst heeft die geur, dat lawaai, die sfeer die je alles behalve overal terugvindt. Een geur die niet te beschrijven valt, die je alleen maar kan ruiken en herkennen als voetballiefhebber. En eens gevonden moet je ervan genieten, willen of niet … dan wordt voetbal een kunst en een verslaving voor het leven.
Een tripje naar Peruwelz of Boussu Dour du Borinage leert  aan de andere kant dan weer hoe geur-en kleurloos en zwaar metalig voetbal ook zijn kan.

Alles aan Eendracht Aalst baadt hedentendage in een sfeer van pure nostalgie. Niet alleen in mijn hoofd maar blijkbaar ook in de hoofden van éénieder die den iendracht een warm hart toedraagt. Je kan Aalst een beetje vergelijken met het engelse Burnley. Deze stad ademt voetbal en is op één of andere illustere manier met zijn bewoners vergroeid.  Wanneer de ploeg aan de kop van derde klasse staat, wordt er met gemak een toeschouwersaantal van 3 à 4000 man gehaald. Om maar even te vergelijken, Lokeren-STVV haalde niet eens de kaap van 5000. Terwijl E.Aalst-Rupel-Boom op de tweede speeldag in derde A vlot 3000 toeschouwers trok.


Eendracht Aalst lijkt één van de vele vergane gloriën van het Belgische voetbal te gaan worden als men dit jaar niet doorstoot naar de tweede voetbalklasse. Enfin, dat is toch de ambitie die de hele club en zijn nieuwe bestuursploeg uitdragen. Er werd alleszins stevig geïnvesteerd met een nieuwe trainer Kris Van der Haegen die overkwam van KSV Zottegem en naast zijn hele trainersstaf ook nog eens drie spelers (de broers Moreels en Glenn Coppens) meebracht.  Nieuwe volksheld Thomas Troch kwam terug van SV Roeselare, bij Hamme werden oud-gedienden Verheyden en Kestens weggehaald en van het vlaams-brabantse Peruwelz kwamen de franssprekenden De Castro, Depoitre en Galluci over.

Trainer Van der Haegen is in het dagdagelijkse technisch adviseur bij de KBVB en leeft voetbal. Waarschijnlijk is hij de juiste man op de juiste plaats om de club in het altijd woelige Aalst terug naar haast vergane glorie te leiden.

De clubkleuren van den iendracht  zijn niet toevallig wit en zwart.  Als het goed gaat, is de aalstenaar ronduit euforisch maar eens de wind keert, wordt hij inktzwart maar steeds met een zweem van Boonsiaanse relativiteit eraan vastgeknoopt.
Van der Haegen speelde met Zottegem kampioen in bevordering en slaagde erin om met een ploeg zonder noemenswaardige vedetten steeds goede resultaten neer te zetten en aantrekkelijk offensief combinatievoetbal te spelen. Hij is een psycholoog die een ploeg tot een sterk geheel weet te kneden, de bankzitters scherp houdt en spelers mentaal beter maakt.

De ambitie was om na de titel in vierde b in 2006-2007 op drie seizoenen tijd door te stoten naar de tweede klasse. Het is met andere woorden nu of nooit. Er werd deftig geïnvesteerd in spelers en het gerucht gaat dat mocht het dit seizoen niet lukken men wel eens de tering naar de nering zou moeten zetten en dat de ploeg dan dreigt weg te zakken in het jarenlange vagevuur van derde klasse en bevordering of –wie weet- nog erger …


Tweede klasse lijkt in het huidige voetbalklimaat dan ook het hoogst haalbare. Aalst ligt in de driehoek Gent-Lokeren-Brussel en verliest heel wat supporters aan voorvernoemde clubs en zelfs aan Club Brugge.  Eerste klasse lijkt economisch al helemaal niet haalbaar. Tenzij er een grote sponsor zou opstaan of één of andere gek vreemde investeringen zou gaan doen.

KV Mechelen laat echter zien dat het ook anders kan. Van derde naar eerste doorstoten, in eerste klasse blijven, financiëel gezond zijn en ambitieus voetbal op de mat leggen zonder al te maffe investeringen of louche praktijken te moeten gedogen.

De hoop is er dat Eendracht Aalst geen plaatsje verwerft  in het rijtje vergane glorieën als Berchem Sport, FC Luik, Brussels, FC Beringen, Germinal Ekeren en andere Winterslagen en Sporting Hasselten.

De competitie in derde A werd alvast met een sisser ingezet na 2-1 verlies bij buur Zottegem, niet bepaald een titelkandidaat. Vier dagen later werd in de bekercompetitie dan weer vlot de maat genomen van het KVSK United (Overpelt-Lommel) van Franky Van der Elst. Zo zie je maar … in Aalst kan en zal het altijd wel verkeren … met of zonder Bredero.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten